Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Від продажу підакцизних товарів прикарпатські громади отримали понад 49 мільйонів гривень акцизного податку

опубліковано 26 квітня 2021 о 13:03

Впродовж 2021 року суб’єкти господарювання, які вроздріб продають підакцизні товари, сплатили до місцевих бюджетів Івано-Франківської області 49,6 мільйона гривень акцизного податку. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Загалом станом на 1 квітня 2021 року суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території нашої області отримали 1992 ліцензії:

- на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 1050 ліцензій;

- на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами – 885 ліцензій;

- на оптову торгівлю за наявності місць оптової торгівлі – 1 ліцензію;

- на оптову торгівлю за відсутності місць оптової торгівлі – 4 ліцензії;

- на роздрібну торгівлю пальним – 20 ліцензій та 32 на зберігання пального.

З переліком виданих ліцензій можна ознайомитись на сайті податкової служби за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/

Також нагадаємо, за допомогою онлайн сервісу в Електронному кабінеті https://cabinet.tax.gov.ua/registers/mark, громадяни можуть в будь-який час перевірити справжність акцизної марки на купленій підакцизній продукції. Звертаємо увагу, що справжність акцизної марки на придбаних алкогольних напоях чи тютюнових виробах є гарантією того, що товар  легальний, а платник працює в правовому полі.

Згідно з нормами Бюджетного кодексу акцизний податок повністю зараховується до бюджету тієї території, де здійснюється торгівля. Тобто, з кожної одиниці проданої алкогольної продукції чи тютюнового виробу п'ять відсотків надходять до бюджету міста або об'єднаної територіальної громади. Податківці радять покупцям завжди вимагати у продавця фіскальний чек за товар, який доводить факт продажу та гарантує захист прав споживачів.

Нагадаємо, за нелегальний продаж підакцизної продукції передбачена адміністративна відповідальність.