Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запроваджено преференції з оподаткування ПДВ у галузі культури, туризму та креативних індустрій

опубліковано 23 квітня 2021 о 09:44

З 1 січня цього року запроваджено зміни до Податкового Кодексу України в частині податку на додану вартість для операцій з постачання послуг у сфері культури, зокрема послуг з показу вистав, культурно-мистецьких заходів, проведення екскурсій у музеях, зоопарках і заповідниках та їхнього відвідування. Ці та інші нововведення в законодавстві передбачені Законом України від 04 листопада 2020 року № 962-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій». Повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, до 1 січня 2025 року пролонговано дію пільги, встановлену п.12 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, згідно з якою звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання національних фільмів, визначених Законом України «Про кінематографію», виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів. Під дію цієї норми підпадають також послуги постачання робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України, постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, а також постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України, та постачання робіт та послуг зі збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини. Нагадаємо, до набрання чинності Закону № 962 дія даної пільги завершувалася 1 січня 2023 року.

Також відповідно до п.197.25 ст.197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на територію України у митному режимі імпорту товарів, продукту, що входить до складу національної кінематографічної спадщини. Пільга діє з 1 січня 2021 року. Обмежень в частині тимчасового застосування цієї пільги Законом № 962 не встановлено.

Не застосовуватиметься оподаткування ПДВ до 1 січня 2023 року і операції з постачання послуг демонстрування, розповсюдження, показу та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами).

Окрім того, відповідно до пункту 13² підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року запроваджується звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг демонстрування, розповсюдження та показу демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, за умови, що такі національні фільми та іноземні фільми адаптовані відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушенням зору та осіб з порушенням слуху. Наголошуємо, що до 1 січня 2023 року дана пільга не може застосовуватися. Однак, на цей період в даній сфері дозволено працювати за зниженою ставкою ПДВ – 7 відсотків.

Згідно зі змінами, передбаченими ЗУ № 962 знижену до 7 відсотків ставку ПДВ для операцій з:

- розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;

- показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем'єр, культурно-мистецьких заходів;

- показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об'єктів відвідувачами;

- а також юридичні особи, що надають послуги з тимчасового розміщування (проживання) в готелях та подібних засобах тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010).