Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники єдиного податку першої – третьої груп зобов’язані вести книгу обліку доходів, проте - у довільній формі

опубліковано 22 квітня 2021 о 13:35

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що з 01 січня 2021 року фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Також з 01 січня 2021 року втратили чинність форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 та скасовано реєстрацію таких книг у податкових органах. Крім цього, облік доходів та витрат може вестися в паперовому або електронному вигляді.

Слід зазначити, що запроваджені зміни не скасували обов’язку дотримуватися платниками єдиного податку першої – третьої груп вимог щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання у відповідності до статті 44 Податкового кодексу.

У разі втрати книги обліку доходів (книги обліку доходів і витрат), яка велася до 01.01.2021 року, фізична особа-підприємець – платник єдиного податку першої – третьої груп зобов’язана у п’ятиденний строк з дня втрати письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку та відновити Книгу протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Якщо платник не відновить Книгу, то вважається, що Книга була відсутньою у такого платника єдиного податку на час складання податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Зберігати Книгу необхідно не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації, для складення якої вона використовується, а у разі ліквідації платника податків - документи за період його діяльності не менш як 1095 днів, що передували даті його ліквідації.