Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Доходи від надання майна в оренду підлягають декларуванню

опубліковано 21 квітня 2021 о 14:34

Якщо громадяни здають в оренду житлову чи іншу нерухомість, а також рухоме майно, то отримані доходи необхідно задекларувати, звертають увагу в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Відповідно до статті 164 Податкового кодексу підлягають декларуванню  доходи, отримані  від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.  Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то ПДФО та військовий збір сплачує орендодавець. Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Нагадаємо, кампанія декларування минулорічних доходів громадян триває до 1 травня 2021 року. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси.

На допомогу громадянам ДПС України розробила довідник щодо правил декларування доходів за 2020 рік (https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/), де розміщено наступне: