Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ставку ПДВ на готельні послуги знижено до 7 відсотків

опубліковано 21 квітня 2021 о 14:32

З 1 січня 2021 року запроваджено знижену ставку ПДВ у розмірі 7 відсотків для операцій з надання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями та подібними закладами. Про це повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Такі зміни запроваджено нормами Законом України від 04 листопада 2020 року № 962-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» для стимулу і підтримки діяльності у галузі креативних індустрій, культури, туризму, спорту та інших гуманітарних сферах.

Згідно з нормами закону пільгова ставка ПДВ поширюється на суб’єктів господарювання-юридичних осіб, що здійснюють діяльність за класом 55.10 групи 55 КВЕД. Тобто, надають місця для переважно короткострокового проживання гостей і відвідувачів зазвичай на добовій або тижневій основі. Також така діяльність включає надання упорядженого житла в гостьових кімнатах або номерах люкс. Послуги включають щоденне прибирання та заміну постільної білизни. Також можливе надання широкого переліку додаткових послуг, таких як забезпечення харчуванням і напоями, паркування, послуги пралень, басейнів і тренажерних залів, місць для відпочинку та розваг, а також конференц-залів і місці для проведення нарад. Такий клас включає діяльність з розміщування у готелях; курортних готелях; готелях класу люкс; мотелях.

Проте, наголошують в податковій службі, на операції з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання) в інших об’єктах (засобах) тимчасового розміщення, зокрема, в таких, що перераховані в інших класах групи 55 (55.2, 55.3, 55.9) застосування зниженої ставки ПДВ у розмірі 7 % не поширюється.

До прикладу, пільгова ставка ПДВ не застосовується у разі здійснення послуг з надання в оренду будинків, упоряджених або не упоряджених квартир чи апартаментів для постійного проживання зазвичай на місячний або річний термін. Для таких операцій застосовується основна ставка ПДВ у розмірі 20 відсотків.

Визначення термінів «готель» та «аналогічні засоби розміщення» надано статтею 1 Закону № 324 «Про туризм» від 15 вересня 1995 р. та Правилами № 19, затвердженими наказом Державної туристичної адміністрації України №19 від 16 березня 2004 року

- готель – це підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається із шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов’язковим обслуговуванням;

- аналогічні засоби розміщення – це підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно з щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів.

Нормативними актами, які регламентують діяльність суб’єктів, що надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), передбачено, що такими суб’єктами є підприємства, тобто юридичні особи. При цьому не має значення чи такий суб’єкт є окремою юридичною особою, чи структурним підрозділом іншої юридичної особи. Відповідно, до операцій, що надаються фізичними особами – підприємцями, застосування даної норми не передбачено.

Пільгова ставка ПДВ діятиме до 01.01.2023 року.