Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподатковуються доходи підприємця - платника єдиного податку третьої групи при переході зі ставки 3 на ставку 5 відсотків?

опубліковано 20 квітня 2021 о 14:32

Як інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 3 відсотки зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відсотків або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Для цього платнику необхідно подати заяву про зміну ставки єдиного податку чи відмову від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Якщо контролюючим органом прийнято рішення про те, що платник з певного звітного періоду переходить на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності із застосуванням ставки єдиного податку, що не передбачає сплату податку на додану вартість, то після внесення відповідного запису до реєстру платників єдиного податку проводиться виключення такого суб’єкта з Реєстру. При цьому датою виключення з Реєстру є останній день звітного періоду, що передує переходу платника податків на обрані ним умови сплати єдиного податку при застосуванні спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Враховуючи те, що податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал, то зміна ставки з 3 відс. на 5 відс. у такого платника єдиного податку на третій групі відбудеться з нового податкового (звітного) періоду. Таким чином доходи платника єдиного податку на третій групі, до кінця податкового (звітного) періоду будуть оподатковуватись за ставкою 3 відсотки.