Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ви отримали дохід від іншої фізичної особи?! До 1 травня необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи!

опубліковано 20 квітня 2021 о 14:24

В Головному управлінні  ДПС в Івано-Франківській області інформують, що фізична особа, яка впродовж  2020 року отримувала доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити їх до загального річного оподатковуваного доходу, подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити до бюджету податок  на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Нагадаємо, відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ).

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (п.п. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

Згідно з п.167.1 ст.167 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пп. 167.2 - 167.5 ст. 167 ПКУ) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами. Ставка військового збору становить 1,5 відсотка від суми отриманого доходу.

Сплатити задекларовані суми податку і військового збору громадянам необхідно до 1 серпня 2021 року.