Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізми нарахування та адміністрування майнових податків – тема зустрічі місцевих чиновників та податківців області

опубліковано 12 квітня 2021 о 16:51

Проект рішення Івано-Франківської міської ради «Про встановлення ставок та  пільг зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки на наступний рік обговорили на спільній зустрічі представники громадськості, податкової служби та органів місцевого самоврядування. Повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Нагадаємо, що розмір ставки майнового податку самостійно визначає місцева влада, однак він не повинен перевищувати 1,5 % мінімальної зарплати станом на 1 січня того року, за який нараховується податок. На підставі уже затверджених ставок органом місцевого самоврядування податкові органи формують податкові рішення та розрахунки сум податкових зобов’язань, які необхідно сплатити громадянам.

На разі громадяни повинні сплатили майнові податки за 2020 рік. Податкові рішення, сформовані податковою службою, з вказаними реквізитами та розрахунками платники отримають до 1 липня поточного року. Якщо ж платник не згоден із сумою, зазначеною в повідомленні, або ж взагалі не отримав його, проте має у власності об’єкти, що підлягають оподаткуванню, то в такому випадку для звірки та узгодження суми нарахованих податків йому необхідно звернутися до Центру обслуговування платників (ЦОП) податкових органів та надати необхідний пакет документів (паспортні дані, ІПН, та документи, що засвідчують право власності на нерухомість або ж навпаки - відчуження).

Також, як зауважила заступник начальника ГУ ДПС в області Наталія Зікрата, для того щоб дізнатися особисті розрахунки з бюджетом, громадяни можуть скористатися й послугами Е-кабінету платника податків. Такий сервіс, на думку податківців, є доволі зручним, оскільки економить такий ресурс як час платника податків. Окрім того, на час карантинних обмежень захистить громадян від зайвих контактів.

Податки на нерухоме майно є вагомою складовою місцевих бюджетів. Саме тому їх належна сплата громадянами є вкрай важливою для економічного та соціально розвитку громад.