Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Більше двох тисяч прикарпатців повідомили про отримані доходи на загальну суму 275 мільйонів гривень. В області триває кампанія декларування доходів 2021

опубліковано 06 квітня 2021 о 16:23

За три місяці року понад 2,3 тисячі прикарпатців уже задекларували свої доходи, які вони отримали торік. З них більше тисячі громадян подали на отримання податкової знижки. Про це на пресконференції повідомила журналістам начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, наразі загальна сума задекларованих громадянами доходів склала 275 мільйонів гривень. До сплати відповідно нараховано 4,8 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб та 1,1 мільйона гривень військового збору. На сьогодні, зазначила керівник податкової служби, до бюджету прикарпатцями уже сплачено 1,4 мільйони гривень ПДФО та 300 тисяч гривень військового збору.

Серед усіх поданих громадянами декларацій, п’яту частину становлять декларації, у яких вказувався дохід, отриманий від спадщини, загальна сума за якими склала 54,4 мільйони гривень. Також 285 прикарпатців повідомили про доходи, а це 24,4 мільйони гривень, отримані від продажу нерухомого чи рухомого майна. Декларували мешканці області і доходи одержані від надання майна в оренду, іноземні та інвестиційні доходи.

Ірина Столярик також нагадала тим громадянам, хто ще не встиг задекларувати доходи, що кампанія з декларування триває до 30 квітня, тож на це у них ще є час до кінця місяця. А от ті, хто має намір отримати податкову знижку, має термін на подання декларації аж до кінця року, тобто до 31 грудня. Подати декларацію до податкової інспекції громадяни можуть як особисто, так і через уповноважену на це особу. Однак Ірина Столярик порадила платникам скористатися послугами Електронного кабінету, адже в такий спосіб громадяни не лише зекономлять власний час, а й захистять себе від зайвих контактів під час пандемії на Соvіd. Також як і раніше, декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Що ж до сплати податкових зобов’язань, нарахованих на задекларовані суми доходів, то виконати свій конституційний обов’язок громадяни можуть ще до 1 серпня поточного року. Не слід забувати і про відповідальність за несплату податків. Адже у разі перевірки порушнику, окрім донарахованого податку, доведеться сплати додатково ще й штраф у розмірі 25% від донарахованої суми, а при повторному порушенні упродовж 1095 днів – штрафна санкція подвоїться та складатиме уже 50 %.