Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Студенти Прикарпатського університету стали учасниками онлайн – зустрічі з податківцями

опубліковано 01 квітня 2021 о 13:37

Нещодавно відбулась онлайн-зустріч зі студентами Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які навчаються за спеціальністю «Облік і оподаткування». Такі заходи проводяться з метою формування у майбутніх платників високої податкової культури та розуміння підростаючим поколінням ролі і значення податків в житті держави.

Як зазначила заступник начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Наталія Зікрата, що під час таких заходів студенти удосконалюють  знання у сфері оподаткування, що в подальшому дозволить їм бути більш грамотними в податковій сфері». Посадовиця ознайомила майбутніх платників з організаційною структурою податкової служби, основними завдання податкових інспекцій та податкової служби області.

Оскільки незабаром студенти обиратимуть чи працювати за наймом чи започатковувати власну справу, начальник відділу пресслужби, адміністрування субсайту та комунікацій з громадськістю Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мар'яна Мороз розповіла студентам про процедуру відкриття підприємницької діяльності, особливості систем оподаткування, а тим студентам, які будуть влаштовуватись на роботу як наймані працівники рекомендувала для їх соціального захисту вимагати від роботодавців лише офіційного оформлення трудових відносин та не погоджуватись на заробітну плату в «конверті».

Під час онлайн-заходу податківець акцентувала увагу учасників на темі декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році, та їх праві на отримання податкової знижки. Безумовно, найбільшу цікавість у студентів викликала інформація про можливість повернення частини витрат сплачених за навчання. Мар'яна Мороз розповіла про перелік документів, які необхідно подати для отримання податкової знижки та можливості подання таких документів через Електронний кабінет платника до 31 грудня. Посадовець додала, що податковою знижкою можуть скористатись  працюючі студенти, які отримували офіційну заробітну плату,  або члени сім'ї першого ступеня споріднення, які сплачували у 2020 році за їх навчання.   

Також податківець ознайомила молодь з порядком застосування РРО (касових апаратів) та перевагами програмних реєстраторів розрахункових операцій. Також акцентувала увагу на важливості проведення суб’єктами господарювання розрахункових операцій через касові апарати, оскільки це вплине не лише на збільшення доходів до оподаткування, і відповідно надходжень до бюджету, а й захистить їх права як споживачів товарів чи отриманих послуг. 

Фахівці податкової служби області завжди раді ділитися досвідом з молодим поколінням.