Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про співпрацю та резерви наповнення місцевих бюджетів для розвитку громад йшлося на зустрічі з представниками Городенківської ТГ, Букачівської, Вигодської, Печеніжинської, Космацької, Нижньовербізької ОТГ Івано-Франківщини

опубліковано 05 лютого 2021 о 10:32

В податковій службі області відбулась зустріч начальника Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірини Столярик з депутатом Івано-Франківської обласної ради, головою комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку Тарасом Виноградником та з головами Городенківської ТГ, Букачівської, Вигодської, Печеніжинської, Космацької, Нижньовербізької ОТГ щодо впровадження пілотного проєкту на території Івано-Франківщини стосовно налагодження співпраці та обміну інформацією, яка дозволить розширити  резерви наповнення місцевих бюджетів.  

Насамперед, керівник податкової служби області Ірина Столярик проінформувала про запровадження нового сервісу в «Електронному кабінет» - електронна взаємодія ДПС та органів місцевого самоврядування в частині надання звітності на запит органу місцевого самоврядування у розрізі платників податків – юридичних осіб, які сплачують податки на відповідній території. Також зазначила, що автоматизовано процес надання органам місцевого самоврядування звітності у розрізі джерел доходів про суми нарахованих та сплачених податків та зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та зборів на відповідних територіях.

В ході зустрічі учасники обговори та напрацювали механізми, як спільними зусиллями збільшити надходження до бюджетів місцевих громад, як знаходити задля цього незадіяні резерви, у тому числі як боротися з тіньовими доходами, зарплатою в «конверті» та здійснювати контроль за сплатою акцизною податку від реалізації підакцизної продукції.

Також  Ірина Столярик наголосила головам ОТГ на проведенні інвентаризації об’єктів житлової і нежитлової нерухомості та проведенні з ГУ ДПС звірки інформації щодо таких об’єктів. Звернула увагу на проведенні повної інвентаризації земель, звірки всіх діючих договорів оренди та укладання нових з врахуванням реальної вартості землі, що використовується, переоформленні громадянами старих державних актів про  право власності чи постійного користування земельною ділянкою на нову форму держакту, з присвоєнням земельній ділянці окремого унікального кадастрового номеру. Окремо зауважила на необхідності активізації роботи з суб’єктами  господарювання та громадянами, які мають податковий борг з майнових податків тощо. 

Посадовиця розповіла присутнім і про додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб від залучення громадян до деклараційної кампанії. За її словами, в ході такої кампанії громадяни декларують доходи, отримані в 2020 році. Тобто громадяни, які отримали спадщину, подарунки, отримані не від членів сім’ї І та ІІ ступеня споріднення, здавали в оренду майно, продавали чи обмінювали рухоме майно, повинні подати декларацію про майновий стан і доходи і сплатити задекларовані суми податків. Крім цього, за словами Ірини Столярик подати декларації мають приватні нотаріуси, адвокати, аудитори, репетитори, художники, спортсмени, фотографи, відеооператори, блогери, музиканти та громадяни, яким списано банківський кредит, які продали цінні папери чи отримали іноземні доходи. Також необхідно залучати до декларування громадян, які самостійно обробляють власні земельні ділянки чи паї площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції та  фізичних осіб – орендодавців, які надають власні земельні ділянки чи паї в оренду громадянам, які не є суб’єктами господарювання, та отримують дохід у вигляді орендної плати.

 «Акцент необхідно зробити і на проведенні головами ОТГ та податківцями комплексної інформаційної кампанії для жителів громад щодо важливості добровільної сплати податків до бюджетів. Оскільки, всі громадяни бажають розвитку інфраструктурних проектів на своїх територіях, вони мають розуміти, що саме від сплати податків залежить чи будуть побудовані дороги, садочки, школи, лікарні чи то навіть освітлена вулиця», - зазначила Ірина Столярик.

Безперечно, Ірина Столярик розповіла і про новації законодавства щодо застосування касових апаратів (РРО), можливості використання безкоштовних програмних реєстраторів розрахункових операцій, наголосила на пільгах для платників податків в період карантинних заходів, в частині списання, відстрочення та прощення податкових боргів, а також можливості списання єдиного внеску для фізичних-осіб підприємців (крім спрощенців), які не здійснювали діяльність з 2017 року.   

За результатами зустрічі учасниками напрацьовано механізми стосовно обміну інформацією та спільних дій з метою реалізації пілотного проєкту та збільшення надходжень  податків і зборів до бюджетів територіальних громад.