Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бізнесу Івано-Франківщини повернуто більше 690 мільйонів гривень податку на додану вартість

опубліковано 14 січня 2021 о 13:23

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, за січень – грудень 2020 року платникам податків Івано-Франківщини відшкодовано 690,2 млн грн податку на додану вартість.

При цьому, за вказаний період фахівцями податкової служби області в ході проведення камеральних перевірок уточнюючих розрахунків зменшено заявлені до відшкодування суми ПДВ на 17,2 млн гривень.

Також в ході проведення контрольно-перевірочних заходів не підтверджено заявлені до відшкодування ПДВ в сумі 13,4 млн грн та при проведенні документальних перевірок – в сумі 5,7 млн гривень.

Залишок заявленого суб’єктами господарювання невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ складає 83,9 млн гривень. Нагадаємо, відповідно до положень Податкового кодексу України право на отримання бюджетного відшкодування має платник ПДВ, який прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування та подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.

Така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПКУ) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації,

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 прим. 1.3 ст. 200 прим. 1 ПКУ на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету,

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду. 

У разі подання платником податку, відповідному контролюючому органу податкової декларації та заяви про повернення суми бюджетного відшкодування, така податкова декларація підлягає камеральній перевірці, що проводиться протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації або уточнюючих розрахунків (в разі їх подання), а якщо такі документи були надані пізніше, – за днем їх фактичного подання, а у випадках, визначених п. 200.11 ст. 200 Податкового кодексу України – документальній перевірці, що проводиться протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку – за днем її фактичного подання. Після дня набуття статусу узгодженої суми бюджетного відшкодування орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів перераховує таку суму з бюджетного рахунка на поточний банківський рахунок платника податку протягом п’яти операційних днів.


 

Читайте актуальну та необхідну інформацію з податкових питань на офіційних сторінках ДПС України у соціальних мережах:

 

FACEBOOOK https://www.facebook.com/TAXUkraine

 

TELEGRAM https://t.me/tax_gov_ua