Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про підсумки року, що минає та податкові новації розповіла на пресконференції начальник ГУ ДПС в області Ірина Столярик

опубліковано 15 грудня 2020 о 17:03

З яким бюджетом увійде Прикарпаття в новий рік, та чи вдалося місцевим платникам податків цьогоріч забезпечити податкові надходження у повному обсязі? Відповіді на ці та інші питання сьогодні під час пресконференції надала начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик представниками ЗМІ.

Хоча цей рік видався важким та доволі напруженим, адже поширення Соvid-19 та пов’язані з ним карантинні обмеження зачепили майже усі верстви населення, рік, прогнозує Ірина Столярик, вдасться завершити з високими показниками. Так, уже за підсумками 11 місяців, платники Івано-Франківщини сплатили до зведеного бюджету України 11 мільярдів гривень податків і зборів та майже 5 мільярдів гривень єдиного внеску до Пенсійного фонду. 

Загалом в поточному році сума сукупних платежів перевищила минулорічні надходження на 407 млн гривень. І в цьому, за словами очільниці обласної податкової служби, величезна заслуга платників податків: «Хочу, насамперед, подякувати за громадянську свідомість нашим платникам податків, за їхнє розуміння необхідності сплати податкових зобов’язань, від яких залежить виконання важливих соціальних завдань та економічна стабільність краю. Ми розуміємо, з якими труднощами цього року довелося боротися бізнесу, і не лише на Прикарпатті, а й у країні загалом. Усвідомлюємо, що на платниках лежить відповідальність за добробут не лише власних сімей, а й найманих ними працівників. Тому, з метою полегшення умов ведення бізнесу, державою запроваджено ряд ініціатив, зокрема й у податковому законодавстві».

За словами Ірини Столярик, однією з найбільш очікуваних змін для платників стало відтермінування до 2022 року обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій для ІІ-IV груп платників єдиного податку, окрім ризикових сфер діяльності. Також з нового року підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, зможуть вести Книгу обліку доходів чи доходів і витрат у довільній формі. До речі, для цієї категорії платників скасована і обов’язкова реєстрація таких книг, проте зберігати їх протягом 3-ох років все ж доведеться.

Також уже вступили в дію закони, щодо підтримки платників податків на час здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, пов’язаних з ковідом, якими передбачено:

- звільнення платників єдиного податку першої групи від нарахування, обчислення та сплати єдиного податку, а також ЄСВ з грудня 2020 року по травень 2021 року та визначити, що такі періоди включаються до страхового стажу;

- збільшення порогу обсягу податкового боргу для застосування заходів щодо його стягнення до 3060 гривень, на сьогодні ця сума не перевищує 1020 гривень;

- списання податкового боргу платникам податків без подання ними заяви у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 гривень та його не погашено станом на 01.11.2020 року тощо.

Суттєвим полегшенням для ведення платниками розрахунків з бюджетом, на думку посадовиці, стане і запровадження з 1 січня 2021 року єдиного рахунку для сплати податків і зборів та об’єднаної звітності з ПДФО, єдиного податку, ЄСВ й військового збору.

Під час пресконференції начальник Головного управління ДПС в області Ірина Столярик відповіла на усі запитання журналістів та на завершення привітала усіх присутніх та платників податків з прийдешніми святами.