Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Іноземні компанії, які здійснюють господарську діяльність на території України зобов'язані стати на облік в контролюючих органах

опубліковано 05 листопада 2020 о 13:29

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області повідомляють, що нерезиденти, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи зобов'язані стати на облік у контролюючих органах. Це передбачено змінами до пункту 64.5 статті 64 Податкового кодексу України, які внесені Законом України від 16.01.2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Зокрема, нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва або придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні, або відкривають рахунки в банках України та не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані подати відповідну заяву до податкової інспекції для взяття їх на облік.

Нерезиденти, які придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні зобов’язані подати відповідну заяву до контролюючого органу за місцезнаходженням нерухомого майна до придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні;

Нерезиденти, які відкривають рахунки в банках України відповідно до статті 6 Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", до контролюючого органу за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок до відкриття рахунку в Україні.

Взяття на облік у контролюючому органі нерезидента здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від нерезидента відповідної заяви.

У разі встановлення контролюючим органом за результатами податкового контролю ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України без взяття на податковий облік нерезидента контролюючим органом призначається перевірка такої діяльності.

Якщо перевіркою встановлено ведення нерезидентом діяльності через відокремлені підрозділи, у тому числі постійне представництво в Україні без взяття на податковий облік, контролюючий орган складає акт перевірки, який надсилається нерезиденту. На підставі акта перевірки контролюючим органом може бути прийнято рішення про взяття на облік такого нерезидента в Україні без заяви нерезидента та отримання заперечення до акта перевірки.