Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У разі припинення діяльності підприємці мають подати ліквідаційну звітність та забезпечити остаточні розрахунки з податків і єдиного внеску

опубліковано 30 жовтня 2020 о 14:25

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують фізичним особам-підприємцям, що для зняття з обліку в податковому органі у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, таким особам необхідно забезпечити остаточні розрахунки з податків та зборів та єдиного внеску.

Також, необхідно подати ліквідаційну звітність, закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах та у разі проведення документальної позапланової перевірки подати до податкової інспекції усі первинні документи, пов’язанні з обчисленням та сплатою податків і зборів, єдиного внеску.

Крім того, відповідно до статті 177 Податкового кодексу України фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Зняття з обліку як платника єдиного внеску відповідно до п.1 ст.5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», здійснюється після проведення остаточного розрахунку, за заявою платника.

Фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності

Фізичні особи – підприємці формують та подають Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе із зазначенням типу форми «ліквідаційна» протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Нагадаємо, що у жовтні 2020 року мінімальний щомісячний страховий внесок становить 1100 гривень.

Для того, щоб платники податків правильно подавали до органів ДПС звіти про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску податкова служба підготувала серію відеоуроків. Зокрема, переглянувши п’ятий відеоурок, платники зможуть дізнатися, як створити та правильно заповнити в Електронному кабінеті цей звіт, а також підписати та відправити його до контролюючого органу.

Інформацію щодо реквізитів рахунків, на які необхідно сплачувати єдиний внесок розміщено на офіційному веб-порталі Територіальних органів ДПС в Івано-Франківській області в розділі «Бюджетні рахунки».