Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації в трансфертному ціноутворенні – запровадження трирівневої документації

опубліковано 24 вересня 2020 о 10:59

Офіс великих платників податків ДПС повідомляє, що Законом України від 16.01.2020 №466-ІХ «Про внесення змін до податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466), який набрав чинності з 23.05.2020, внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), що стосуються широкого кола податкових питань, серед яких – імплементація Плану протидії практикам розмивання оподаткування бази й виведення прибутку з-під оподаткування (Base Erosion and Profit Shifting).

Так, Законом №466 удосконалено контроль за трансфертним ціноутворенням шляхом запровадження трирівневої структури документації з трансфертного ціноутворення для міжнародних груп компаній (далі – МГК).

 Трирівнева структура документації з трансфертного ціноутворення містить:

- документацію з ТЦ (локальний файл) (пп. 39.4.6 п. 39.4 ст. 39 ПКУ);

- глобальну документацію з ТЦ (майстер-файл, при доході за рік понад 50 млн. євро та за наявності відповідного запиту ДПС (пп. 39.4.7 п. 39.4 ст. 39 ПКУ);

- звіт у розрізі країн МГК (є об’єктом автоматичного обміну податковою та фінансовою інформацією, подається при доході групи у розмірі понад 750 млн. євро за рік) (пп. 39.4.10 – 39.4.14 ПКУ).

Відповідно до п.53 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень ПКУ норми щодо подання платниками податків застосовуються стосовно:

повідомлення про участь у МГК – вперше подається у 2021 році за 2020 рік (до 1 жовтня 2021 року);

глобальної документації з ТЦ (майстер-файл) – вперше застосовується щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році;

звіту у розрізі країн МГУ (country-by-country reporting) – вперше застосовується щодо фінансового року, який закінчується у 2021 році, але не раніше ніж у рік, в якому компетентними органами укладено багатосторонню угоду про автоматичний обмін міждержавними звітами.

Завантажуйте додаткові матеріали та зберігайте собі дуже корисну пам’ятку!

Додаткові матеріали

За матеріалами Офісу великих платників податків Державної податкової служби