Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

При перевірці достовірності заявленого підприємством до відшкодування ПДВ податківці Івано-Франківщини встановили порушень більш як на півмільйона гривень

опубліковано 23 вересня 2020 о 09:44

Фахівцями підрозділу аудиту Головного управління ДПС в Івано-Франківській області проведено документальну перевірку щодо законності декларування від’ємного значення податку на додану вартість одного з прикарпатських суб’єктів господарювання, яке займається будівництвом житлових і нежитлових будинків.

В ході перевірки встановлено, що ТОВ «П» реалізовано майнове право на нерухоме майно (нежитлове приміщення) за договірною ціною, що є нижчою від звичайної/ринкової ціни. Податківці довели відсутність розумної економічної причини, тобто ділової мети у ТОВ «П» від здійснення цієї операції. В результаті цього платником занижено об’єкт оподаткування податком на додану вартість в сумі 1,2 мільйона гривень та, відповідно, суму податкових зобов`язань з ПДВ на 244,6 тисячі гривень.

Крім цього встановлено, що ТОВ «П» списано на виробництво (будівництво об’єкту) вартість будівельних матеріалів без зазначення в актах на списання товарно-матеріальних цінностей виду робіт, обсягів певного етапу будівельно-монтажних робіт та об’єктів, на які використано матеріали. Як наслідок – занижено об’єкт оподаткування податком на додану вартість на загальну суму 1,6 мільйона гривень та,  відповідно, занижено суму податкових зобов`язань з ПДВ в сумі 325,4 тисяч гривень.

За результатами перевірки, податківцями зменшено суму від’ємного значення з податку на додану вартість на 570,0 тисяч гривень, оскільки платником в податковій декларації з податку на додану вартість відображено від’ємне значення з цього податку, яке перевищувало донараховану суму.

Крім цього, до ТОВ «П» застосовано штрафні санкції за нереєстрацію податкових накладних в сумі 6,8 тисяч гривень, які на сьогодні сплачені в повному обсязі.