Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Прикарпатські суб’єкти господарювання вже зареєстрували майже три десятки програмних реєстраторів розрахункових операцій

опубліковано 22 вересня 2020 о 15:18

Впродовж двох місяців 24 суб’єкти господарювання скористались безкоштовними програмними рішеннями від ДПС та зареєстрували 27 програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО). Серед тих, хто зареєстрував ПРРО - 3 юридичні особи та 21 фізична особа - підприємець. Про це під час пресконференції зазначила начальник ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик.

За її словами, з 1 серпня 2020 року усі платники податків при розрахунках зі споживачами поряд з традиційними РРО, тобто касовими апаратами, можуть застосовувати програмні РРО. По суті платник має можливість вибору – обрати класичний механічний апарат або його сучасний  аналог – програмний РРО, який можна встановити на комп’ютер, смартфон чи планшет.

Також Ірина Столярик розповіла і про переваги ПРРО над класичним касовим апаратом. «Для використання програмного рішення не потрібно звертатися до Центрів сервісного обслуговування і  витрачати кошти на придбання РРО, послуг з їх обслуговання, на оплату послуг посередників у вигляді інформаційних еквайєрів, адже всі чеки фіскалізуються програмним РРО безпосередньо на сервері Державної податкової служби, - зазначила Ірина Столярик. - Крім цього, реєстрація ПРРО у ДПС є швидшою та зручнішою у порівнянні з класичним РРО, можливість покупця отримати свій фіскальний чек в електронному вигляді».

 

За словами керівника податкової служби Івано-Франківщини, суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний РРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку платник податку має повідомити контролюючий орган шляхом подання повідомлення за формою 20-ОПП. Також йому необхідно мати будь-який пристрій, на який можна встановити ПРРО, кваліфікований електронний підпис і вихід в Інтернет».

При цьому, посадовець зауважила, що незважаючи на те, що тестовий період завершився, суб’єкти господарювання, мають можливість і сьогодні тестувати ПРРО, використовуючи тестових платників та їх ключі. Перелік  тестових платників можна завантажити на вебпорталі ДПС України у відповідному розділі банеру «Програмні РРО». А у разі виникнення питань щодо застосування ПРРО платники можуть звернутися до Центрів обслуговування платників.

«Підсумовуючи, хочу підкреслити, що всі суб'єкти господарювання, яких закон зобов'язує проводити розрахункові операції за товари і послуги із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, з 1 серпня можуть за власним бажанням перейти до застосування програмних РРО і це є першим етапом змін у законодавстві, спрямованих на детінізацію розрахунків у сфері торгівлі і послуг, - сказала Ірина Столярик та додала: - З 1 січня 2021 року розпочнеться другий етап, відповідно до якого буде розширений перелік видів діяльності, для яких стане обов'язковим використання РРО: традиційних або програмних. Також буде запроваджений механізм кешбеку».

Зокрема, керівник податкової служби області розповіла, що у період з 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року стане обов’язковим застосування касового апарату платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів,  діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах, діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках) та деталей і приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

«З 1 квітня 2021 року розпочнеться третій етап - застосування РРО стане обов'язковим для ФОП, які є платниками єдиного податку другої, третьої та четвертої груп незалежно від видів діяльності», - сказала Ірина Столярик. - Водночас не потрібно буде використовувати РРО ФОПам, які здійснюють діяльність на 1 групі єдиного податку, проводять розрахунки з покупцями виключно у безготівковій формі, здійснюють торгівлю товарами за готівкові кошти на ринках, окрім товарів, що підлягають гарантійному обслуговуванню та тим, хто здійснює торгівлю на ринках продуктами власного підсобного господарства».

На завершення Ірина Столярик зауважила, що запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення «РРО в смартфоні» стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків.