Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може новостворена фізична особа – підприємець обрати ставку єдиного податку, яка передбачає сплату ПДВ?

опубліковано 25 серпня 2020 о 10:43

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що  відповідно до пункту 293.3 статті 293 Податкового кодексу України відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

- 3 відс. доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом;

- 5 відс. доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Абзацом другим підпункту 298.1.2 пункту 298.1 статті 298 Податкового кодексу передбачено, що зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Згідно з підпунктом 4 пункту 293.8 статті 293 Податкового кодексу ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3 відс., може бути обрана:
     а) суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником податку на додану вартість, у разі переходу ним на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу;
     б) платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5 відс., у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку, встановленому розд. V Податкового кодексу;

в) суб’єктом господарювання, який не зареєстрований платником податку на додану вартість, у разі його переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку шляхом реєстрації платником податку на додану вартість відповідно до розд. V Податкового кодексу і подання заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування або зміни групи платників єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено реєстрацію платником податку на додану вартість.

У разі, якщо платником прийнято рішення про зміну ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 Податкового кодексу, йому необхідно подати до контролюючого органу реєстраційну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість. Водночас такому платнику необхідно зареєструватися платником податку на додану вартість шляхом подання реєстраційної заяви згідно з п. 183.7 ст. 183 ПКУ не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такий платник вважатиметься платником ПДВ та матиме право на податковий кредит і складання податкових накладних.     

Таким чином, новостворена фізична особа – підприємець може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (третя група – 3 відс.), лише після здійснення реєстрації платником податку на додану вартість. Тобто новостворена фізична особа – підприємець може зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 відс. та не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3 відс. (для третьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість.