Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Не повернена сума поворотної фінансової допомоги включається до доходу підприємців – платників єдиного податку

опубліковано 23 червня 2020 о 18:00

Сума поворотної фінансової допомоги, яка отримана  фізичною особою підприємцем – платником єдиного податку першої та другої групи та не повернена протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, відображається у складі доходів такого платника за підсумками податкового (звітного) року, на який припадає термін її повернення. Про це інформують в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

У разі якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у зазначений вище термін і при цьому отримані протягом податкового (звітного) періоду доходи перевищують обсяги доходів, встановлені пунктом 291.4 статті 291 Податковим кодексом (1 млн грн - для І групи та 5 млн грн – для ІІ групи), то платники єдиного податку першої та другої групи мають подати податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку третьої групи, для яких податковим (звітним) періодом є календарний квартал, відображення суми поворотної фінансової допомоги, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за підсумками звітного кварталу, на який припадає термін повернення такої допомоги.

Оподаткування поворотної фінансової допомоги, отриманої фізичною особою-підприємцем – платником єдиного податку, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за ставками, визначеними у підпунктах 293.2 та 293.3 статті 293 Податкового кодексу (для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму, для другої групи платників єдиного податку - не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, для третьої групи платників єдиного податку - за ставкою 3 відс. (+ПДВ) або 5 відс.).

При перевищенні у податковому (звітному) періоді обсягу доходу, визначеного для відповідної групи платників єдиного податку, платник єдиного податку зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків, а також перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку другої або третьої групи, або на сплату інших податків і зборів, встановлених Податковим Кодексом, або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування.