Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Прикарпатті зросли надходження з туристичного збору

опубліковано 16 квітня 2020 о 15:00

За січень-березень 2020 року платники податків, які здійснюють діяльність у туристичній сфері сплатили до місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад Прикарпаття понад 1,5 млн грн туристичного збору, що на 38 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Найбільші суми туристичного збору перерахували суб’єкти господарювання міста Яремче (майже 1,1 млн грн) та Івано-Франківська (275,9 тис. грн).

Впродовж першого кварталу 2020 року чималим попитом у туристів користувалися такі регіони області як Коломийщина – надходження туристичного збору склали 36,0 тис. грн, Долинщина – 27,6 тис. грн та Косівщина – 25,0 тис. гривень.

Нагадаємо, ставка туристичного збору встановлюється рішенням органу місцевого самоврядування за кожну добу тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати – для внутрішнього туризму та до 5 відсотків мінімальної заробітної плати – для в'їзного.

Водночас зазначаємо, що підпунктом 268.5.1 пункту 268.5 статті. 268 Податкового кодексу України визначено, що згідно з рішенням міських, районних та селищних Рад справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

а) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

Перелік місць проживання (ночівлі) має оприлюднюватись на офіційному вебпорталі відповідних Рад.