Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Місцеві бюджети Прикарпаття отримали майже 22 млн грн податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки

опубліковано 16 квітня 2020 о 14:59

За перший квартал 2020 року мешканцями Прикарпаття сплачено до місцевих бюджетів 21,9 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 2,5 млн грн перевищує надходження за аналогічний період 2019 року. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, юридичними особами сплачено 17,4 млн грн, а фізичними особами - 4,5 млн гривень податку на нерухоме майно.

Нагадаємо, що податок на житлову нерухомість сплачують фізичні особи- власники житлової нерухомості, якщо площа житла, що перебуває в їх власності перевищує встановлений ліміт– пільгову площу (незалежно від кількості об'єктів). Така пільгова площа (ліміт) складає: для квартир - 60 кв. м; для приватних будинків - 120 кв. м. (п.п.266.4.1 п.266.4 ст.266 ПКУ).

Розмір податку встановлюють за своїм рішенням сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування території громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості.

Ставка податку на загальнодержавному рівні обмежена, - не більше 1,5 відсотка від мінімальної зарплати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року за 1 квадратний метр (п.п.266.5.1 п.266.5 ст.266 ПКУ).

У 2020 р. розмір мінімальної заробітної плати складає 4 723 грн, таким чином, максимальна ставка податку становитиме 70,84 грн за кв. метр.

Контролюючі органи надсилають податкові повідомлення-рішення в тому випадку, якщо житло фізичної особи є в Реєстрі об’єктів нерухомого майна, на підставі якого нараховується податок.