Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За несвоєчасну реєстрацію податкових накладних при продажу товарів неплатникам ПДВ передбачено відповідальність

опубліковано 28 січня 2020 о 09:23

В Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що відповідно до п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.

При цьому, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг за готівку особам, що не зареєстровані платниками ПДВ, розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника), такий платник ПДВ може складати податкові накладні за щоденними підсумками операцій (якщо попередньо не були складені податкові накладні на ці операції).

Терміни реєстрації податкових накладних, визначені п. 201.10 Податкового Кодексу України, а саме:

– для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, у якому вони складені;

– для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, у якому вони складені.

У разі порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 Податкового кодексу України, для реєстрації податкової накладної, розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних застосовується відповідальність.

Зокрема, штрафні санкції передбачено ст. 120 прим.1 Податкового кодексу у розмірі від 10 до 50 відсотків суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування.

Отже ст. 120 прим. 1 ПКУ не визначено виключень щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, в тому числі тих, які при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг за готівку особам, що не зареєстровані платниками ПДВ, розрахунки за які проводяться через касу/реєстратори розрахункових операцій або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника).

Нагадаємо, з 01.01.2020 року, згідно з наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2018 № 763, змінився Порядок заповнення податкової накладної складеної за щоденними підсумками.

Відповідно до зазначених змін, показники табличної частини розділу Б податкових накладних за щоденними підсумками операцій, повинні заповнюватися за загальними правилами, встановленими Порядком  заповнення податкової накладної (наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307).

Даними правилами передбачено заповнення табличної частини розділу Б податкової накладної в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

- у графі 2 зазначається опис (номенклатура) товарів/послуг продавця;

- у графах 3.1, 3.3 - код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП;

- у графах 4 та 5 - одиниця виміру товарів/послуг;

- у графі 6 - кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг;

- у графі 7 - ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ.