Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тлумацькі податківці провели зустріч з платниками щодо важливих аспектів податкового законодавства

опубліковано 14 жовтня 2024 о 16:51

Фахівці Тлумацької податкової інспекції продовжують проводити заходи роз’яснювального характеру для платників податків, надаючи актуальну інформацію про зміни в податковому законодавстві. 

На черговій зустрічі начальник Тлумацької ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин представив присутнім для ознайомлення Національну стратегію доходів з метою забезпечення чіткого розуміння реформ у податковій системі України. Ця стратегія підкреслює важливість зміцнення фінансової системи держави, адаптації законодавства до стандартів ЄС, підвищення прозорості контролюючих органів, а також впровадження сучасних цифрових рішень в податковому адмініструванні.

Також у рамках зустрічі платників ознайомлено з можливістю отримання податкової знижки. Для її оформлення необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи. Микола Іванішин акцентував увагу на доступних цифрових сервісах, які вже діють і спрощують процес заповнення декларації , таких як застосунок Моя податкова та Електронний кабінет платника.

Також посадовець підкреслив, що громадяни мають вимагати фіскальні чеки при покупці товарів чи отриманні послуг. Це стане важливим аспектом дотримання підприємцями податкового законодавства, оскільки фіскальні чеки служать підтвердженням здійснення розрахункових операцій і є необхідними для відображення доходів у звітності та сплати відповідних податків.

Вимога щодо фіскальних чеків позитивно впливає на економіку, оскільки забезпечує прозорість у фінансових операціях та зменшує тіньову економіку. 

При цьому нагадав, що з 2024 року діє вимога щодо обов’язкового застосування і платіжних терміналів при  розрахунках за товари чи послуги в населених пунктах з чисельністю понад 5 тисяч осіб. Також звернув увагу, що з 2025 року така вимога торкнеться населених пунктів менше ніж 5 тисяч осіб.   

Крім того, податківець нагадав присутнім порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції для сплати податкових платежів. Також наголосив на своєчасній сплаті майнових податків, оскільки вони забезпечують стабільні надходження до місцевих бюджетів, які використовуються на фінансування інфраструктури та соціальних програм.

Посадовець звернув увагу громадян і на оновленні облікових даних у разі зміни адреси, для коректної інформації в податковій системі, що допомагає правильно надсилати податкові повідомлення-рішення на сплату майнових податків.