Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату майнових податків розповіли в Коломийській ДПІ

опубліковано 15 липня 2024 о 08:28

Фахівці Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області проводять щоденні робочі зустрічі та практичні тренінги з питань застосування норм податкового законодавства.

Нещодавно на черговій зустрічі з платниками заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк розповіла про порядок нарахування податку на нерухоме майно, земельного податку та мінімального податкового законодавства та відповіла на запитання, які виникли у платників після отримання податкового повідомлення-рішення.

Зокрема, посадовиця нагадала, що обов’язок сплачувати податок на нерухомість податок мають фізичні особи, які володіють квартирами площею понад 60 кв. м або будинками площею понад 120 кв. м. Якщо є різні типи нерухомості, податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв. м. Якщо у власності платника податку є житлова нерухомість, загальна площа якої перевищує 300 кв. м (для квартири) або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об'єкт.

Також Мирослава Бундзяк роз’яснила платникам порядок нарахування та сплати земельного податку. Зокрема зазначила, що земельний податок нараховується на підставі даних Державного земельного кадастру або оригіналів відповідних документів платника податків, які підтверджують право власності або користування земельною ділянкою.

Крім того, пояснила особливості нарахування мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для власників земельних ділянок.

Водночас посадовиця нагадала, що платники мають право уточнювати розміри нарахованих податків та проводити звірку даних у Центрі обслуговування платників,  а також використовувати електронні сервіси для отримання інформації та сплати податків. Зокрема, сервісу «Електронний кабінет платника» та мобільного застосунку «Моя податкова». 

Також наголосила на необхідності дотримання порядку заповнення платіжних документів на сплату податків, оскільки помилки платників податків, допущені під час заповнення платіжок, призводять до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету.