Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про майнові податки та МПЗ розповіли платникам у Городенківській ДПІ

опубліковано 27 травня 2024 о 11:34

Уже в скорому часі платники податків почнуть отримувати від податкової служби ППР про нарахування майнових податків, тож громадяни заздалегідь звертаються до податківців за роз’ясненням норм чинного законодавства.

Тож начальник Городенківської ДПІ Руслан Колодій повідомив, що нарахування майнових податків, а це податок на нерухомість та податок на землю, здійснюються податковою службою до 1 липня, Відтак, громадянам буде надіслано відповідні ППР, у яких будуть зазначені сума податку, реквізити за якими необхідно сплатити податок, об’єкт оподаткування, йог площа тощо. Після отримання ППР платник впродовж 60 календарних днів зобов’язаний сплатити нараховані суми податків. Також Руслан Колоді зауважив, що несплата або її протермінування можуть призвести до штрафів та пені, тож слід дотримуватися платіжної дисципліни.

Окрім того, начальник інспекції нагадав і про такий платіж, як мінімальне податкове зобов’язання із власників земельних угідь. Посадовець зазначив, що  МПЗ є окремим податком, тож і нарахування земельного податку залишаються чинними. Проте при визначені МПЗ податкова враховуватиме сплачений земельний податок. Сплатити нараховане МПЗ, аналогічно які і майнові податки, потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Проте, якщо земельна ділянка перебуває в офіційній оренді, про що засвідчує договір оренди, тоді сплачувати МПЗ буде не власник, а орендар. Тому Руслан Колодій наголосив присутнім на важливості упорядкування усіх необхідний документів. 

Також посадовець зазначив, що платник має можливість провести звірку нарахувань податків у Центрі обслуговування платників у разі виявлення розбіжностей між наявним у власності майном, землею та даними, зазначеними в податкових повідомленнях – рішеннях. Для цього громадяни мають  пред’явити  відповідні документи на право власності, купівлі-продажу майнових об’єктів тощо.