Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання – на зустрічі з відвідувачами ЦОП Коломийської ДПІ

опубліковано 25 квітня 2024 о 09:54

Під час зустрічі з відвідувачами ЦОП Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області області головний державний інспектор ДПІ Ганна Мацьків розповіла про особливості заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи за минулий рік, терміни її подання та сплати визначених податкових зобов’язань. Зокрема, наголосила, що граничний термін  подання декларації – 1 травня 2024 року у разі обов’язкового декларування доходів, а сплатити суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно до 1 серпня поточного року.

Також звернула увагу платників на  можливість подання такої декларації через Електронний кабінет платника, в якому створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи». За словами Ганни Мацьків, цей сервіс дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів. Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.  

Крім того, проінформувала платників про мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС, який можна завантажити на телефони як на платформі Android, так і iOS. 

Звернула увагу на можливість через зазначені електронні сервіси отримати інформацію про нараховані суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку, про наявність чи відсутність податкового боргу тощо.

Крім цього, Ганна Мацьків розповіла про необхідність подання заяви за ф. № 5ДР у разі зміни місця проживання чи зміни інших облікових даних. Зокрема зазначила, що заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР може бути подана в електронній формі засобами електронних комунікацій з дотриманням вимог законодавства у сфері електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг, електронного документообігу, надання публічних (електронних публічних) послуг.  

Під час зустрічі посадовиця також проінформувала про необхідність отримання фіскальних чеків під час здійснення розрахунків за придбані товари чи послуги у суб’єктів господарювання, та можливість повідомити податкову службу у разі їх невидачі.