Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Косівщини розповіли про декларування минулорічних доходів

опубліковано 11 березня 2024 о 15:41

Про кампанію щорічного декларування доходів громадян розповіла на зустрічі з косівчанами начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко. 

У ході зустрічі керівник інспекції розповіла про доходи громадян, які підлягають обов'язковому декларуванню. Зокрема, це доходи отримані від надання в оренду нерухомого майна, від продажу власної сільгосппродукції, отримання спадщини чи подарунка від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення, інвестиційний та іноземний доходи, інші доходи,  з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався.

Задекларувати такі доходи, зазначила посадовиця, громадяни мають до 1 травня 2024 року, подавши декларацію про майновий стан і доходи особисто до податкової інспекції або в електронному вигляді через Електронний кабінет платника або через мобільний застосунок «Моя податкова».

Також Оксана Мельниченко роз'яснила, що фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. 

За словами посадовиці, отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї податок на доходи фізичних осіб.  Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні також подати декларацію про майновий стан і доходи, до якої долучити копії паспорта та ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію, копії квитанцій та/або платіжних доручень, що підтверджують витрати, договорів на отримання послуг, довідку про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, заяву на перерахування коштів. Подати декларацію на податкову знижку також можна в електронному вигляді.

Крім цього, Оксана Мельниченко звернула увагу на обов’язок громадян подавати органам ДПС відомості про зміну даних за формою 5ДР (в тому числі реєстрацію зміни місця проживання). За її словами, такі відомості можна подати особисто до контролюючого органу або в електронному вигляді, не відвідуючи орган ДПС, а скориставшись електронним сервісом «Електронний кабінет» або застосунком «Моя податкова».