Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про актуальні питання податкового законодавства розповіли на зустрічі в Косівській ДПІ

опубліковано 27 грудня 2023 о 14:08

Про новації податкового законодавства розповіла на зустрічі підприємцям Косівщини старший державний інспектор Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Катерина Крицкалюк. 

Зокрема, вона нагадала про обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахунки готівкою чи платіжною карткою застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО. Водночас зазначила, що у разі здійснення оплати покупцем виключно на поточний рахунок фізичної особи – підприємця (у форматі ІВАN), така операція не є розрахунковою, і відповідно касовий апарат чи програмний РРО не застосовується. Також повідомила про відновлення застосування штрафних санкцій за порушення при проведенні розрахункових операцій і не видачу фіскальних чеків.  

Крім цього, Катерина Крицкалюк розповіла платникам про зручності електронних сервісів ДПС. За її словами, електронний сервіс «Електронний кабінет платника» дозволяє користувачам вести документообіг та сплачувати податки онлайн, не відвідуючи Центри обслуговування платників. За допомогою мобільного застосунку «Моя податкова» платники мають можливість отримати інформацію про адресу реєстрації та фактичне місце проживання, об’єкти оподаткування, обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР), стан розрахунків з бюджетом, направити запит на отримання відомостей про суми виплачених доходів, подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи на податкову знижку. 

Також Катерина Крицкалюк інформувала платників про те, як скористатися своїм правом на податкову знижку, зокрема для внутрішньо переміщених осіб за витратами на оренду житла. Розповіла про заповнення поля «Призначення платежу» у платіжних інструкціях при сплаті податків і зборів, щодо форми призначення платіжної інструкції згідно із стандартом ISO 20022.