Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату майнових податків і основні податкові новації говорили на засіданні постійної комісії Надвірнянської міської ради з питань планування, бюджету, майна і власності

опубліковано 30 листопада 2023 о 11:15

Начальник Надвірнянської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Василь Гнатюк взяв участь у засіданні постійної комісії Надвірнянської міської ради з питань планування, бюджету, майна і власності.

Учасники обговорили питання наповнення бюджету громади в поточному році та формування бюджету на наступний рік. Зокрема, начальник ДПІ зауважив, що майнові податки – податок на нерухомість, земельний та транспортний податки та МПЗ - є одними з основних джерел наповнення місцевих бюджетів, а власниками майна є, в основному громадяни, – мешканці громад. Тому органам місцевого самоврядування та податковій службі необхідно спільно працювати в напрямку забезпечення сплати фізичними особами майнових податків та недопущення виникнення податкового боргу з вказаних податків. Водночас обговорили можливі шляхи роботи з громадянами, у яких вже виник податковий борг.

За словами Василя Гнатюка, сьогодні ДПС впроваджено мобільний додаток «Моя податкова», в якому громадяни можуть переглянути повідомлення-рішення на сплату майнових податків, подати заяву на отримання довідки про доходи чи стан розрахунків з бюджетом, або декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки. Тож податківець порекомендував учасникам заходу завантажити застосунок та практично показав як ним користуватися.

Крім цього, Василь Гнатюк коротко розповів присутнім про новації, запроваджені Законом України № 3219.  Наголосив, що у разі проведення готівкових розрахунків суб’єкти господарювання зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО, чи в окремих випадках КОРО та РК на території села. За його словами, мають право не застосовувати касові апарати суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі та платники єдиного податку першої групи. 

Також поінформував учасників зустрічі про важливість правильного заповнення реквізитів у платіжних інструкціях на сплату податків і зборів,  про переваги використання єдиного рахунку та оподаткування благодійної допомоги ВПО.