Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці на семінарі розповіли верховинцям про застосування касових апаратів та інші питання оподаткування

опубліковано 04 жовтня 2023 о 10:51

Нещодавно в Верховинській податковій інспекції відбувся семінар для платників податків щодо застосування касових апаратів чи програмних РРО та інших актуальних питань оподаткування. 

На семінарі начальник Верховинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Ясінська розповіла, присутнім про порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій при здійсненні готівкових розрахунків суб'єктами господарювання. При цьому наголосила, що у разі проведення готівкових розрахунків суб’єкти господарювання зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО, чи в окремих випадках КОРО та РК на території села. Дана вимога не стосується підприємців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку продукти власного підсобного господарства. Ще не зобов'язані застосовувати касові апарати суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі.  

Окрім того, Оксана Ясінська роз’яснила платникам податків порядок реєстрації в Електронному кабінеті аналогу класичного апарату - безкоштовного програмного РРО. Також посадовець наголосила, що з 1 жовтня п.р. законом №3219 відновлено застосування фінансових санкцій за порушення у сфері застосування касових апаратів чи ПРРО. 

Зокрема, за проведення розрахункових операцій без застосування РРО чи не проведення їх на повну суму, не видачу розрахункового документа до суб’єкта господарювання передбачено штрафні санкції в розмірі 100% суми чеку при першому порушенні і 150% при кожному наступному порушенні. Дещо знижено розміри штрафних санкцій до 25 % за перше порушення та 50 % за наступне - для підприємців платників єдиного податку, які не торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор.

Також, Оксана Ясінська звернула увагу роботодавців на необхідності дотримуватись вимог трудового законодавства, належно укладати трудові договори з найманими працівниками, а також своєчасно виплачувати заробітну плату. 

Крім того, керівник податкової інспекції розповіла про податкову знижку для громадян, підстави для її отримання та перелік документів, необхідних для підтвердження витрат. При цьому зазначила, що для отримання податкової знижки за навчання за 2022 рік платник має подати декларацію включно до 31 грудня 2023 року. 

Розповіла Оксана Ясінська і про застосунок «Моя податкова», за допомогою якого платники мають можливість в режимі реального часу дізнатися про наявність чи відсутність податкового боргу, подати податкову звітність, сплатити податки до бюджету, отримати повідомлення про нарахування земельного податку, мінімального податкового зобов’язання.