Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці провели «гарячу лінію» для суб’єктів господарювання Яремчанщини щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО

опубліковано 04 вересня 2023 о 16:26

Яремчанські податківці провели «гарячу лінію» щодо застосування касових апаратів чи програмних РРО суб’єктами господарювання. На запитання платників податків відповідав начальник Яремчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Юрій Вередюк. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків. 

Запитання: Чи зобов’язані застосовувати касові апарати в 2023 році підприємці-платники єдиного податку? 

Відповідь: Підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, крім спрощенців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку продукти власного підсобного господарства. Крім того, фізичні особи-підприємці, які здійснюють розрахунки виключно перерахуванням коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО. 

Запитання: У разі надання медичних і ветеринарних послуг на території села потрібно реєструвати касовий апарат? 

Відповідь: Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 09 лютого 2022 року № 95 затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. В пункті 3 Переліку зазначено такий вид послуг як надання медичних і ветеринарних послуг на території села, селища. Отже у разі здійснення такої діяльності необхідно здійснити реєстрацію книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункових квитанцій (РК). Зареєструвати КОРО та РК необхідно в податковій інспекції за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків. 

Питання: Чи потрібно застосовувати касовий апарат у разі здійснення розрахунків виключно на поточний рахунок підприємця? 

Відповідь: Згідно статті 9 Закону України від 6 липня 1995 року № 265/95 ВР"Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" із змінами та доповненнями РРО/ПРРО не застосовують у разі оплати покупцем коштів виключно на поточний рахунок підприємця, оскільки така операція не є розрахунковою. Тобто продавець надає покупцю повні банківські реквізити для здійснення оплати – поточний рахунок у форматі IBAN. При розрахунках в інший спосіб – готівкою, платіжною карткою тощо, застосування РРО/ПРРО є обов’язковим.