Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Снятинській ДПІ інформують платників про новації в податковому законодавстві

опубліковано 22 серпня 2023 о 14:09

Про обов’язкове застосування касових апаратів при здійсненні готівкових розрахунків з покупцем вкотре нагадав начальник Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук місцевим  підприємцям під час чергової робочої групи.

Так, чинним законодавством передбачено, що підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV групи, при здійсненні торгівлі чи наданні послуг за готівку зобов’язані ще з 1 січня 2022 року використовувати РРО. Як зауважив Мирослав Остафійчук, враховуючи те, що уряд з початком війни скасував застосування фінансової відповідальності у даній сфері, дехто з торгівців так і не зареєстрував РРО чи ПРРО, а отже торгує з порушенням законодавства. Однак,уже 1 жовтня за таке нехтування законом доведеться сплатити штраф від 25 відс. до 150 відс. Дана норма передбачена введенням в дію ЗУ № 3219 від 30.06.2023 року, який повертає більшість бізнесу на довоєнну систему оподаткування.

Як альтернативу традиційним касовим апаратам податківець радив підприємцям звернути увагу на можливість використання програмних розрахункових реєстраторів. До речі, завантажити таку програму можна безкоштовно на сайті ДПС України. У разі виникнення у суб’єктів господарювання проблем зі встановленням ПРРО, переконує Мирослав Остафійчук, податківці готові надати фахову допомогу. 

Також начальник інспекції ознайомив візитерів і з іншими новаціями в податковому законодавстві, зокрема зазначив, що скасовано спецрежим оподаткування за ставкою 2 відс., а також відновлено обов’язок сплати єдиного податку. Окрім того, Мирослав Остафійчук нагадав присутнім про терміни сплати майнових податків та МПЗ, а також про право громадян на отримання податкової знижки за понесені торік витрати.