Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації розповіли платникам в Коломийській ДПІ

опубліковано 17 серпня 2023 о 14:07

Про податкові новації, запроваджені Законом України №219З, розповіла на  зустрічі з платниками податків заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Бундзяк. 

Як зауважила посадовець, прийнятий Закон № 3219 не збільшив податкове навантаження на бізнес, а лише повернув  на довоєнну систему оподаткування.  Зокрема, відновлено обов’язок сплачувати єдиний податок для платників єдиного податку 1 та 2 груп, водночас право сплачувати чи не сплачувати єдиний внесок залишається за платником.

Крім цього, Мирослава Бундзяк повідомила про відновлення з 1 жовтня застосування штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері здійснення готівкових розрахунків без РРО та невидачу фіскального чека. Водночас зауважила, що законом №3219 знижено розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне до 25 % та 50 % відповідно.  

Також посадовиця роз’яснила порядок нарахування та сплати майнових податків громадянами та зазначила, що громадяни, які є власниками землі та нерухомості, мають можливість провести звірку щодо належних їм об’єктів оподаткування та наявної заборгованості зі сплати  майнових податків у будь-який зручний час відповідно до графіка роботи ЦОПу. Для якісної звірки та спілкування з фахівцем ЦОПу громадянам варто при собі мати документи, що посвідчують особу та правовстановлюючі документи на належне майно.  

Крім того, відвідувачам центру обслуговування надано розʼяснення щодо розрахунку мінімального податкового зобовʼязання, порядку подання уточнюючих декларацій по єдиному податку четвертої групи та плати за землю. Звернули увагу, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.