Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон №3219: Податківці Івано-Франківської ДПІ інформують про обов’язок торговців застосовувати РРО

опубліковано 16 серпня 2023 о 08:17

Податківці Івано-Франківської ДПІ щодня проводять активну роз’яснювальну роботу з платниками податків щодо актуальних питань податкового законодавства, адже прийняття нового закону № 3219 викликало у підприємців чимало запитань.

Як зауважують податківці, почастішали звернення платників щодо реєстрації ПРРО та РРО. Як відомо, обов’язок проводити діяльність з використанням касового апарату у разі здійснення готівкових розрахунків для спрощенців ІІ-ІV груп виник ще у січні 2022 року, і ще минулого року податківці провели широку роз’яснювальну кампанію з даного питання. Однак не всі відповідально поставилися до цієї вимоги законодавства і дотепер працюють без РРО. 

Питання придбання РРО чи ПРРО стало знову актуальним в зв’язку з прийняттям закону № 3219, яким відновлено застосування штрафних санкцій за невидачу фіскальних чеків та інші порушення, пов’язані з РРО. Тому підприємці звертаються за допомогою щодо придбання чи встановлення програмного РРО.

Під час спілкування з ними податківці детально розповідають, що апаратний РРО та програмний РРО є рівнозначними засобами фіскалізації розрахунків за товари, роботи, послуги, про переваги та відмінності цих видів касових апаратів та допомагають зареєструвати ПРРО (до речі дана послуга та програмний продукт від ДПС є безкоштовними).

Крім того, податківці наголошують на важливості відображення в чеках РРО/ПРРО обов’язкових реквізитів при продажу підакцизних товарів, оскільки не відображення/невірне відображення спотворює інформацію про обсяги продажу алкогольних напоїв, а відтак і визначенні повноти сплати акцизного податку з роздрібного продажу таких товарів та може стати причиною проведення контрольно-перевірочних заходів відносно суб’єкта господарювання.   

Також податківці інформуються про можливість застосовувати спрощену форму фіскального чеку для більшості підприємців-спрощенців та обов’язковому використанні електронних платіжних засобів у населених пунктах з чисельністю населення більше 25 тисяч осіб.