Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які зміни в законодавстві потрібно врахувати бізнесу, щоб працювати в правовому полі розповіли на семінарі в Рожнятівській ДПІ

опубліковано 10 серпня 2023 о 14:58

Зі змінами, які передбачені дією Закону України №3219 та іншими актуальними нормами податкового законодавства ознайомили на семінарі платників податків, який відбувся в Рожнятівській ДПІ ГУ ДПС в Івано-франківській області.

Зокрема, в.о. начальника ДПІ Ніна Сагайдак роз’яснила умови переходу зі спецрежиму оподаткування за ставкою 2 відсотки, та повідомила про відновлення обов'язку для усіх ФОП сплачувати єдиний податок. Пільга зберігається лише для тих платників, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях України.

Також в податковій повідомили платникам податків, що законом 3219 відновлено проведення планових документальних перевірок, проте виключно для платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та реалізації підакцизної продукції, у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні або ж надають фінансові, платіжні послуги. А ще тепер, стверджують податківці, проводитимуться позапланові документальні перевірки (згідно п.п.78.1.9 ПКУ) і у випадку, якщо подано скаргу на покупця щодо ненадання податкової чи акцизної накладної, а також з 1 серпня відновлено документальні перевірки щодо правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, пов’язані з припиненням юридичної особи або ФОП чи на звернення платника єдиного внеску. 

Повертається до платників і відповідальність за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

За невидачу фіскального чеку при готівкових розрахунках, також тепер каратиметься штрафом. Тож застосування РРО чи ПРРО є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців 1 групи. При цьому зв.о начальника звернула увагу, що законодавством дозволено не застосовувати РРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села та селища товарами (крім підакцизних товарів), за умови використання книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок та дотримання торгівцями інших норм,передбачених законодавством. 

Також з 1 жовтня 2023 року відновлюється застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО (крім санкцій за порушення, що вчинені на окупованих територіях чи територіях бойових дій) уже до всіх суб’єктів господарювання, у кого є обов’язок застосування касових апаратів.

Також під час семінару розглянули питання особливостей застосування МПЗ, майнових податків та легалізації найманої праці.