Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливі аспекти нарахування і сплати майнових податків та мінімального податкового зобов’язання за с/г угіддя розповіли верховинським платникам

опубліковано 27 липня 2023 о 11:44

На зустрічі з платниками, що відбулась у Верховинській податковій інспекції зосереджувалась увага на основних питаннях, які стосувались земельного податку, податку на нерухоме майно та мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки сільськогосподарського призначення.    
В.о. начальника Верховинської ДПІ Надія Пататюк розповіла громадянам, що майнові податки є важливим доходом місцевого бюджету, і в подальшому використовуються для фінансування різноманітних соціальних та інфраструктурних проєктів Верховинщини. 
Зокрема, посадовиця зауважила, що нарахування майнових податків, таких як податок на нерухомість та податок на землю, здійснюється податкової службою і до 1 липня надсилає громадянам податкові повідомлення-рішення. Повідомлення містять суму податку, реквізити за якими необхідно сплатити податок, об’єкт оподаткування, площу тощо. 
Після отримання повідомлення-рішення, платники податків мають 60 календарних днів на те, щоб сплатити нараховані суми податків. Також посадовець зауважила, що важливо дотримуватись визначених строків, оскільки несплата або прострочення можуть призвести до штрафів та пені.        
Розповіла Надія Пататюк і про новий платіж, який сплачуватимуть вперше, починаючи з  цього року – мінімальне податкове зобов’язання із власників земельних угідь. Нововведення зацікавило учасників і викликало додаткові питання, чи не пов'язаний цей платіж із земельним податком. 

Посадовець зауважила, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним. Однак при визначені МПЗ враховується сплачений земельний податок.  Для розрахунку МПЗ необхідно насамперед знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Також розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні. 

Громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя за межами населеного пункту, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання теж буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ, аналогічно які і майнові податки, потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Проте, якщо земельна ділянка перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ  буде не власник, а орендар.  

Також посадовець зауважила, що у разі виявлення розбіжностей між наявним у власності майном та майном зазначеним в податкових повідомленнях – рішеннях громадяни можуть провести звірку в Центрі обслуговування платників, пред’явивши відповідні документи на право власності, купівлі-продажу майнових об’єктів тощо.