Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легкий процес отримання податкової знижки: Долинські податківці допомагають громадянам із заповненням декларацій

опубліковано 24 липня 2023 о 11:16

У Долинській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області податківці надають інформацію відвідувачам щодо можливості скористатися податковою знижкою. Ця знижка передбачена Податковим кодексом України та доступна громадянам України, які отримують заробітну плату і сплачують податок на доходи фізичних осіб. Податкова знижка представляє собою суму витрат, які платник податку-резидент здійснив протягом звітного року на придбання товарів або послуг у резидентів-фізичних або юридичних осіб, а її наявність підтверджується відповідними платіжними та розрахунковими документами, такими як квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, копії договорів тощо.

Начальниця Долинської ДПІ ГУ ДПС Олена Байко відзначила, що до податкової знижки можуть бути включені лише ті витрати, які платник податку фактично здійснив протягом звітного податкового року, і які документально підтверджені. Для цього платник повинен додати до своєї декларації про майновий стан і доходи копії договорів про надання послуг та відповідні платіжні і розрахункові документи. Ці документи можуть бути подані разом з декларацією через сервіс "Електронний кабінет", а оригінали зберігаються платником податку протягом терміну, встановленого нормами Податкового кодексу, але не потрібно надсилати їх контролюючому органу.

Також Олена Байко наголосила на зручності подачі декларації через сервіс "Електронний кабінет", який автоматично заповнює інформацію про доходи згідно вибраного періоду та перевіряє заповнену декларацію за даними ДПС. Через цей сервіс платники податків можуть також подавати іншу звітність, переглядати подану звітність, листуватися з податковою та перевіряти стан розрахунків з бюджетом на наявність податкового боргу.

На зустрічі посадовиця надала присутнім кваліфіковану практичну допомогу у заповненні декларації про майновий стан і доходи, щоб громадяни могли коректно скористатися правом на податкову знижку.

Окрім того, податківець звернула увагу присутніх про необхідність сплати майнових податків, адже несвоєчасна сплата призводить не лише до боргу та штрафних санкцій, але й призводить до зменшення надходжень до місцевих бюджетів,  а відтак і обмежує фінансування інфраструктурних та соціальних програм та проєктів, а в період війни, ще підтримку армії.  Отож сплатити майнові податки громадяни мають впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення.