Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Коломийщини провели семінар для підприємців

опубліковано 02 червня 2023 о 15:20

На семінарі, який відбувся нещодавно в Коломийській ДПІ, заступник начальника інспекції Мирослава Бундзяк ознайомила представників малого бізнесу з актуальними питаннями податкового законодавства.

В першу чергу,  посадовиця звернула увагу на необхідності платників податків вчасно та в повному обсязі сплачувати податкові зобов’язання, зазначивши, що таким чином забезпечується наповнення бюджету та здійснюється підтримка ЗСУ.

 Далі Мирослава Бундзяк розповіла про обов’язок платників податків, які здійснюють готівкові розрахунки за товари чи послуги застосовувати РРО чи ПРРО. Крім цього, зауважила, що такі суб’єкти господарювання повинні мати платіжний термінал, щоб покупці могли здійснювати розрахунки банківською карткою. За словами посадовиці, з 1 січня 2023 року, згідно з  постановою КМУ № 894 торговці, які здійснюють діяльність у населених пунктах, де проживає понад 25 тис. осіб зобов’язані застосовувати POS-термінали, а вже з 1 січня 2024 року у населених пунктах з чисельністю понад 5 тисяч осіб. 

Також заступниця керівника Коломийської ДПІ нагадала про сплату майнових податків, як одне з основних джерел наповнення місцевих бюджетів. Зокрема, розповіла, що податок на нерухомість мають сплачувати ті громадяни, які в Україні володіють квартирою, загальна площа якої перевищує 60 кв. м; житловим будинком — понад 120 кв. м або різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто і квартирою, і будинком, — понад 180 кв. м. Податок нараховується на кожен квадратний метр площі, який перевищує граничний розмір звільненої від оподаткування площі. Земельний податок зобов’язані сплачувати  власники земельних ділянок, крім тих, які мають пільги. 

За словами Мирослави Бундзяк, податок на нерухомість та землю нараховує податкова служба та до 1 липня направляє повідомлення – рішення потенційним платникам. Однак, громадяни можуть і раніше ознайомитися з нарахованими їм сумами податків – для цього їм необхідно скористатися приватною частиною Електронного кабінету. Сплатити нараховані суми, зазначила посадовець, потрібно протягом 60 календарних днів з дня вручення повідомлення – рішення.

Також, посадовиця нагадала присутнім про їх обов’язок повідомляти податкову службу про зміну облікових даних в тому числі реєстрацію зміни місця проживання шляхом подання  заяви за ф. 5 ДР. «Такі відомості можна подати особисто до контролюючого органу або в електронному вигляді, не відвідуючи орган ДПС, а скориставшись електронним сервісом Електронний кабінет», - зазначила Мирослава Бундзяк.

Окрім того, заступниця керівника Коломийської ДПІ розповіла про право громадян на податкову знижку, зазначила у яких випадках можна нею скористатися, які документи, в який термін та в який спосіб їх потрібно подати. 

Також наголосила на дотриманні вимог трудового законодавства щодо найманих працівників.

На завершення зустрічі Мирослава Бундзяк розповіла про електронні сервіси ДПС.