Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи всі власники земельних угідь повинні сплачувати МПЗ? Роз’яснюють тлумацькі податківці

опубліковано 25 травня 2023 о 16:33

Мінімальне податкове зобов’язання – новий платіж, який вступив у дію цього року, проте сплачувати його повинні не всі власники земельних угідь. Тому саме дана норма законодавства вимагає детального роз’яснення серед платників податків.

Власне, за детальними роз’ясненнями щодо механізму застосування МПЗ завітали до Тлумацької ДПІ мешканці району. Обов’язок його сплати, як зазначив начальник Городенківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин, може виникати як у юридичних, так і фізичних осіб, які мають у своїй власності чи користуванні земельні угіддя сільськогосподарського призначення. Для розрахунку МПЗ необхідно насамперед знати нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, або нормативно-грошову оцінку 1 гектару в області, де розташована така ділянка, із врахуванням індексацій у разі, якщо нормативно-грошова оцінка землі не проведена. Також розмір МПЗ залежить від кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді чи користуванні.

Також посадовець зазначив, що суб’єкти господарювання – самостійно розраховують суму МПЗ та подають відповідний розрахунок разом із податковою звітністю за результатами 2022 року.

Громадянам, які мають у власності сільськогосподарські угіддя за межами населеного пункту, та які не передані в оренду, мінімальне податкове зобов’язання буде визначати податкова служба та до 1 липня року наступного за звітним надсилатиме податкове повідомлення-рішення разом з розрахунком суми ПДФО. Сплатити нарахований МПЗ потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Проте, якщо земельна ділянка перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ  буде не власник, а орендар. 

Водночас посадовець зауважив, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним та нагадав, що у разі виявлення розбіжностей в податкових повідомленнях – рішеннях нарахованих сум громадяни можуть провести звірку в ЦОП.