Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яремчанські податківці провели «гарячу лінію» щодо декларування доходів громадян та застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями

опубліковано 16 травня 2023 о 09:11

В Яремчанській ДПІ відбувся сеанс зв’язку «гаряча лінія» щодо декларування доходів громадян та застосування касових апаратів фізичними особами-підприємцями. На запитання платників податків відповідав начальник Яремчанської ДПІ Юрій Вередюк. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків та громадяни. 

Питання: Чи включаються до складу податкової знижки платника ПДФО витрати на його лікування та придбання лікарських засобів, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19? 

Відповідь: Нормами Податкового кодексу встановлено, що за результатами 2022 року при реалізації права на податкову знижку відповідно до положень ст. 166 Кодексу до податкової знижки платника ПДФО у звітному податковому році в повному обсязі включаються витрати на лікування гострої респіраторної хвороби COVID-19, придбання лікарських засобів та/або виробів медичного призначення, необхідних для лікування гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Для отримання податкової знижки до декларації про доходи і майновий стан необхідно подати виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого або витягу з Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, витрати на вакцинування для профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також витрати на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), сплачених страховику-резиденту за договорами страхування на випадок захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, такого платника податку та членів його сім’ї першого ступеня споріднення.

Запитання: Чи мають застосовувати касові апарати в 2023 році підприємці-платники єдиного податку?  

Відповідь: Підприємці-платники єдиного податку другої – четвертої груп у разі проведення готівкових розрахунків зобов'язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, крім спрощенців першої групи і фізичних осіб, які продають на ринку продукти власного підсобного господарства. Крім того, фізичні особи-підприємці, які здійснюють розрахунки виключно перерахуванням коштів за товар чи послугу банківським переказом на розрахунковий рахунок продавця через установу банку чи внесення готівки через касу банку, не зобов'язані застосовувати РРО.  

Запитання: Що робити касиру, якщо  на програмному РРО не можливо закрити зміну? 

Відповідь: Слід встановити вид несправності, адже можливі два варіанти поломки. Якщо вийшло з ладу програмне забезпечення, необхідно оновити його версію, та повторити процедуру закриття зміни.  

Якщо ж несправний пристрій, необхідно подати Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО. У Повідомленні необхідно зробити позначку про несправність. Після відновлення роботи пристрою подайте Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F1316604). У Заяві має бути позначка про відновлення роботи.