Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та інші важливі питання розповіли в Рогатинській податковій

опубліковано 12 травня 2023 о 13:08

Начальником Рогатинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Тетяною Холявою систематично проводяться зустрічі з суб'єктами господарювання, під час яких здійснюється роз’яснення податкового законодавства.

Нещодавно, на зустрічі з платниками посадовиця розповіла їм про алгоритм розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. За словами Тетяни Холяви, фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2022 році, але сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані лише ті фізичні особи, які володіють квартирою, квартирами, житлова площа яких перевищує 60 кв.м і будинку площею більше 120 кв.м. У випадку наявності об’єктів нерухомого майна різних типів податок сплачується за площу, що перевищує 180 кв.метрів.

Податківка звернула увагу, що сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення. Якщо власники нерухомості, не отримають такого повідомлення-рішення, чи матимуть сумніви щодо об’єктів оподаткування, сум нарахованого податку, їм необхідно звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем знаходження об'єктів оподаткування.

Під час зустрічі обговорено питання легалізації найманої праці, погашення податкового боргу, застосування РРО/ПРРО. Йшлося і про зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом №2888 щодо платіжних послуг, про механізм сплати податків в умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022.  

Звернено увагу платників податків на використання можливостей електронних сервісів ДПС, зокрема проведення звірки по платежах до бюджету з використанням «Електронного кабінету». 

Наостанок Тетяна Холява інформувала присутніх про можливість подання декларації з метою отримання податкової знижки, в тому числі і через «Електронний кабінет».