Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Конструктивний діалог податківців, органів влади та платників податків відбувся на Рожнятівщині

опубліковано 25 квітня 2023 о 11:04

Днями начальник Рожнятівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Михайло Гирда, голова Рожнятівської територіальної громади Василь Рибчак та провідні спеціалісти громади провели робочу зустрічі з платниками податків під час яких розглянули актуальні питання з питань оподаткування.

Михайло Гирда поінформував платників податків про необхідність обов’язкового використання касових апаратів підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV груп та здійснюють готівкові розрахунки з покупцями за надані послуги чи товар. При цьому зазначила, що застосування касових апаратів не є обов’язковим для «спрощенців» I групи.

Окремо начальник інспекції роз'яснив громадянам, які у 2022 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто з таких доходів не були сплачені податки, про необхідність декларування вказаних доходів не пізніше 1 травня цього року.

Також посадовець детально розповів про види доходів, при отриманні яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим, зокрема: доходів від здавання в оренду майна іншій фізичній особі,  спадщини, подарунків, отриманих не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, доходів від операцій з продажу чи обміну рухомого майна, доходів від продажу сільськогосподарської продукції, доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту, іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги.  Також роз’яснив присутнім нюанси заповнення податкової декларації та її подання в електронному вигляді.

Начальник ДПІ звернув увагу присутніх на те, що з 1 квітня 2023 року діє новий порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції на сплату податків, зборів, єдиного внеску. Однак, за його словами до 1 липня цього року чинний попередній порядок заповнення платіжних документів.

На завершення заходу Михайло Гирда розповів про електронні сервіси ДПС України. За його словами через приватну частину електронного кабінету громадяни можуть подати звітність, отримати довідку про доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, зареєструвати програмний РРО та отримати повідомлення-рішення про нарахування майнових податків.