Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Верховинській ДПІ податківці на семінарі розповіли про декларування громадянами доходів за минулий рік та інші актуальні питання податкового законодавства

опубліковано 04 квітня 2023 о 16:06

Начальник Верховинської ДПІ Оксана Ясінська нещодавно провела семінар з платниками податків щодо декларування громадянами доходів за минулий рік та інших актуальних питань податкового законодавства.

Посадовець розповіла, що до 1 травня п.р. мають подати декларацію про майновий стан і доходи особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів чи інші доходи, які підлягають декларуванню. Також звернула увагу присутніх, що декларацію про майновий стан і доходи можна подати через Електронний кабінет. За її словами, для спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи, ДПС впроваджено сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» у приватній частині Електронного кабінету, за допомогою якого можна сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об'єкти нерухомого чи рухомого майна. Використання цього електронного сервісу: скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; мінімізує помилки при заповненні декларації. 

Крім того, керівник Верховинської ДПІ розповіла про податкову знижку для громадян, підстави для її отримання та перелік документів, необхідних для підтвердження витрат. При цьому зазначила, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься, тобто, щоб отримати податкову знижку за навчання за 2022 рік, платник має подати декларацію включно до 31 грудня 2023 року. 

Також, Оксана Ясінська звернула увагу на необхідності роботодавців дотримуватись вимог трудового законодавства, належно укладати трудові договори з найманими працівниками та виплачувати заробітну плату не нижчу мінімального розміру.

На завершення семінару керівник Верховинської ДПІ нагадала платникам податків про обов’язкове застосування суб’єктами господарювання реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО у разі проведення готівкових розрахунків.