Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування минулорічних доходів та податкові сервіси розповіли на зустрічі податківці Городенківщини

опубліковано 07 березня 2023 о 14:26

Під час зустрічі з працівниками відділу надання житлових субсидій Управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області начальник Городенківської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Руслан Колодій розповів про кампанію декларування доходів, отриманих у 2022 році, електронні сервіси та податкові новації. 

Зокрема поінформував, в яких випадках громадяни зобов’язані подавати декларацію про майновий стан і доходи, як заповнити декларацію та в який спосіб її можна надіслати. При цьому наголосив, що подати таку декларацію потрібно до 1 травня 2023 року. 

Також керівник Городенківської ДПІ розповів про податкову знижку, право на яку мають ті громадяни, які у 2022 році сплачували за навчання, за оренду житла чи відсотки за іпотеку, або здійснювали благодійні внески чи пожертвування у період воєнного стану неприбутковим організаціям. За словами посадовця, подати декларацію про майновий стан і доходи для отримання податкової знижки можна впродовж року – до 31 грудня. Разом з тим зауважив, що громадяни, які не скористаються правом на знижку за наслідками 2022 року, у наступному році зробити цього не зможуть.    

Крім цього, Руслан Колодій розповів присутнім про мінімальне податкове зобов’язання – податок, який вперше у цьому році сплачуватимуть власники земельних паїв. Як зазначив посадовець, визначати суму МПЗ громадянам буде податкова служба і до 1 липня надсилатиме податкове повідомлення-рішення.

За словами керівника ДПІ, якщо громадяни здають паї в оренду і мають належним чином оформлений договір – МПЗ за них сплачуватиме орендар.

Розповів Руслан Колодій і про електронні сервіси податкової, зокрема про Електронний кабінет платника. За його словами, через приватну частину Електронного кабінету громадяни можуть направити та отримати довідку про отримані доходи, переглянути розрахунки з бюджетом, отримати повідомлення-рішення про сплату майнових податків та сплатити податкові зобов’язання.