Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства розповіли на семінарі в Коломийській ДПІ

опубліковано 02 березня 2023 о 16:37

Нещодавно, заступник начальника Коломийської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Бундзяк провела семінар, на якому  ознайомила платників податків з актуальними питаннями податкового законодавства, чинними в 2023 році.

Посадовиця розповіла про порядок подання податкової звітності за оновленими формами, зокрема декларації про майновий стан та доходи, декларації платника єдиного податку, з земельного податку та з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. При цьому порекомендувала тим платникам, які ще не перейшли на електронну звітність подавати її через Електронний кабінет платника, адже за словами Мирослави Бундзяк, це швидше та простіше. При цьому зауважила, для подання звітності в електронному вигляді необхідно мати електронний цифровий підпис, отримати який можна безкоштовно у податковій. Також заступник начальника Коломийської ДПІ розповіла про всі можливості Електронного кабінету, а також порекомендувала інші сервіси ДПС України. 

Ознайомила посадовиця і з новим податком, який вперше платники будуть сплачувати у цьому році – мінімальне податкове зобов’язання. Вона детально розповіла, за які земельні ділянки потрібно буде сплачувати МПЗ, як його розрахувати, та за якими ставками. При цьому наголосила, що громадянам МПЗ нараховуватиме податковий орган.

Також Мирослава Бундзяк нагадала про кампанію декларування доходів, отриманих у 2022 році. Посадовиця розповіла, у кого з громадян виникає обов’язок з подання декларації про майновий стан і доходи, а хто може її не подавати та звернула увагу, що термін подання такої декларації – 1 травня п.р. Також нагадала про право громадян на податкову знижку та поінформувала у яких випадках вони можуть ним скористатися. При цьому зазначила, що подати податкову декларацію на податкову знижку можна до кінця року. 

Крім цього, поінформувала про обов’язок суб’єктів господарювання застосовувати РРО або ПРРО при продажу підакцизних товарів або продажу товарів за готівку, а у містах з чисельністю населення більше 25 тисяч – ще й  платіжний термінал.  

 На завершення заходу Мирослава Бундзяк звернула увагу на дотриманні трудового законодавства при прийнятті на роботу найманих працівників, а також на сумлінному виконанні свого обов’язку щодо сплати податків і зборів.