Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Івано-Франківські податківці проводять тренінги щодо подання звітності фізичними особами-підприємцями за оновленими формами

опубліковано 13 лютого 2023 о 16:20

В Центрі обслуговування платників івано-франківські податківці проводять тренінги з суб’єктами господарювання, на яких розповідають про подання звітності за оновленими формами за результатами 2022 року та знайомлять з новаціями податкового законодавства. 

Зокрема, начальник відділу податкових сервісів Івано-Франківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ірина Малихіна розповіла присутнім про зміни щодо подання фізичними особами – підприємцями декларації про майновий стан та доходи, декларації з єдиного податку, плати за землю та податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Крім того, платники отримали можливість сформувати звітність з використанням Електронного кабінету.

Ірина Малихіна звернула увагу платників плати за землю на обов’язковому застосуванні коефіцієнта індексації до нормативно – грошової оцінки земель при розрахунку земельного податку. За її словами, коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель. Так, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0, а для земель і земельних ділянок (крім сільськогосподарських угідь) – 1,15. 

Податківець зауважила, що у 2023 році змінено форми звітності з єдиного податку. Так, форми платників єдиного податку 1 2, та 3 групи оподаткування доповнилися додатком 2, яким передбачено розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання. Цей додаток мають заповнювати підприємці, які мають у своїй власності, оренді (чи в іншій формі власності) земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які знаходяться за межами населеного пункту.

Крім того, посадовець розповіла про застосування РРО чи ПРРО у 2023 році фізичними особами – підприємцями. А саме, звернула увагу на те, що суб’єкти господарювання мають можливість використовувати як традиційний так і програмний РРО, відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно та наголосила на перевагах у застосуванні програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Під час заходу Ірина Малихіна поінформувала присутніх про розпочату кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2022 році. Також нагадала, що до 1 березня 2023 року триває кампанія добровільного декларування неоподаткованих активів громадян. Зокрема, які активи слід декларувати та які відомості слід зазначати в одноразовій спеціальній декларації, в який спосіб подавати одноразову декларацію, які ставки та строки сплати збору.