Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Снятинській ДПІ відбулась зустріч з платниками єдиного податку

опубліковано 25 січня 2023 о 09:28

Днями, начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук провів робочу зустріч з платниками єдиного податку 2 та 3 груп в ході якої обговорено основні ноації податкового законодавства, яке набрало чинності з початком 2023 року. 

Під час заходу Мирослав Остафійчук зазначив, що зазнали змін відповідно до наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394 та викладені у новій редакції  форми Декларації платника єдиного податку - ФОП, Декларації платника єдиного податку третьої групи – юридичні особи, та Декларації платника єдиного податку четвертої групи.  Вперше ці форми декларацій необхідно зі звітних періодів 2023 року. За новою формою необхідно звітувати лише тим фізичним особам-підприємцям, які мають обов’язок відобразити мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).  

Також посадовець розповів, хто має сплачувати МПЗ, кому нараховує податкова, а хто має самостійно подавати відповідну декларацію. Зокрема, зауважив, що МПЗ – це мінімальна сума податку для фізичних осіб, підприємців, юридичних осіб – власників чи користувачів сільськогосподарськими угіддями, або здійснення ними виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції, передбаченими групами 1 - 24 УКТ ЗЕД.

Фізичним особам визначення МПЗ здійснюється податковою службою за податковою адресою таких осіб та надсилається їм податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми річного податкового зобов'язання з ПДФО за земельні ділянки, віднесені до с/г угідь, до 1 липня року, наступного за звітним. Сплатити податок громадяни мають протягом 60 днів, з дня вручення ППР.

Також Мирослав Остафійчук зауважив, що у разі незгоди платника з визначеним податковою службою МПЗ з ПДФО, такий платник протягом 30 днів з дня вручення ППР може звернутися до податкової для проведення звірки даних, з наданням підтвердних документів.

Крім того, нагадав керівник ДПІ і про обов’язковість застосування суб’єктами господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки при продажу товарів чи наданні послуг РРО чи ПРРО. При цьому, зауважив, що не виникає обов’язку застосування терміналів для тих СГД, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тис. осіб та не поширюється на ФОП – платників єдиного податку І групи, торгівців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Нагадав Мирослав Остафійчук і про початок щорічної кампанії декларування доходів, отриманих за попередній рік. В рамках кампанії необхідно задекларувати отриманні доходи, з яких не були сплачені податки, а також подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня. Посадовець також звернув увагу, що підходить до завершення кампанія з одноразового декларування активів, в рамках якої громадяни мають право легалізувати неоподатковувані статки. За словами керівника Снятинської ДПІ, скористатися правом на податкову амністію громадяни мають можливість ще до 1 березня п.р.