Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Тлумаччини роз’яснюють платникам новації податкового законодавства

опубліковано 13 січня 2023 о 14:07

Начальник Тлумацької ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин  провів чергову зустріч з платниками податків Тлумаччини, під час якої ознайомив їх з основними змінами податкового законодавства, які набули чинності з 1 січня 2023 року.

Зокрема, посадовець поінформував про нові обсяги річного доходу, які дають можливість суб’єктам господарювання перебувати на спрощеній системі оподаткування у 2023 році та розмір ставок єдиного податку для спрощенців 1 та 2 групи. Також поінформував про новий розмір єдиного внеску, який необхідно сплачувати підприємцям у 2023 році.

Крім цього Микола Іванішин  розповів, що у 2023 році платники податків, як підприємці так і громадяни зобов’язані сплачувати мінімальне податкове зобов’язання. При цьому детально поінформував що є об’єктом для нарахування даного зобов’язання та як розраховується його сума. Водночас зазначив, що громадянам суму мінімального податкового зобов’язання нараховуватиме податкова.

Посадовець нагадав і про необхідність обов’язкового використання касових апаратів підприємцями, які перебувають на спрощеній системі оподаткування II-IV груп та здійснюють готівкові розрахунки з покупцями за надані послуги чи товар. Також зазначив, що суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю в сільській місцевості можуть не застосовувати касові апарати з дотриманням певних умов, передбачених законодавством.

Нагадав Микола Іванішин і про право громадян на податкову амністію. Зокрема зазначив, що громадяни ще впродовж 1,5 місяців можуть легалізувати неоподатковані в минулому активи за пільговою ставкою одноразового збору. Для цього їм необхідно подати одноразову декларацію через свій електронний кабінет та протягом 60 днів після ї подання сплатити одноразовий збір.

Керівник Тлумацької ДПІ повідомив про початок кампанії декларування доходів, отриманих громадянами у 2022 році, з яких не були сплачені податки та назвав підстави для подання декларації про майновий стан і доходи.

Розповів також і про використання електронних сервісів ДПС, про обов’язковість легалізації трудових відносин, ведення обліку товарних запасів, правильності заповнення реквізитів для сплати податків.