Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як провести звірку зі сплати майнових податків та терміни їх сплати обговорили долинські податківці та платники податків

опубліковано 30 вересня 2022 о 14:00

Майнові податки є вагомою складовою наповнення місцевих бюджетів. Попри те, що цього року їх нарахування відбувалися з певним запізненням, адже через війну тривалий час доступ до Реєстрів речових прав був заблокований, більшість громадян усвідомлюють необхідність їх сплати. Саме тому тема сплати майнових податків стала ключовою під час чергової зустрічі платників податків та працівників Долинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, старший державний інспектор Оксана Мазяк повідомила відвідувачам про те, що ППР до середини жовтня будуть повністю сформовані та надіслані адресатам. Однак, переглянути нарахування громадяни можуть також з допомогою Е-кабінету платника податків у будь-який зручний для них час. В електронних повідомленнях буде відображено розрахунок податку, адресу місцезнаходження об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості, дату набуття чи припинення права власності, загальну площу об'єкта або їх часток, пільгу, ставку податку, суму податку. Що ж до земельного податку , то в ППР також буде зазначено вид цільового призначення, кадастровий номер, площа об'єкта, нормативна грошова оцінка, ставка земельного податку або орендної плати за землю, пільга та сума податкового зобов'язання.

Окрім того, за бажанням, зауважила податківець, громадяни можуть самостійно звернутися до Центрів обслуговування платників та отримати таке повідомлення. Якщо платник виявив розбіжності між даними, зазначеними у податковому повідомленні-рішенні про сплату податку на нерухомість чи земельного податку та документами на право власності, або ж має запитання щодо механізму нарахування податку, він також може звернутися до ЦОП та провести звірку.

Принагідно, Оксана Мазяк нагадала громадянам про дію податкової амністії, яка триватиме до 1 березня 2023 року та ознайомила відвідувачів з видами активів, які підпадають під декларування та механізмом нарахування та сплати одноразового збору, а також розповіла про переваги, які отримають декларанти від держави.

Також працівник служби нагадала платникам і про їхнє право на отримання податкової знижки за певні види витрат, які ті здійснювали того року. А також звернула увагу на необхідності дотримання норм трудового законодавства, які не лише забезпечують надходження від сплати податків до бюджету, а й виступають гарантом соціального захисту самого працівника.